(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Полипоз риносинусит жуда кенг тарқалган, аммо ҳозирги кунгача жуда кам даражада ўрганилган патологиядир. Полиплар этиологик, патогенетик ва морфологик нуқтаи назардан бир ҳил бўлмаган, яхши сифатли ўсмалардан аллергик ёки яллиғланишли табиатнинг гиперпластик шаклланишига қадар бўлган турли хил касалликларнинг ранг-баранг тасвирини акс эттиради. Кўп сонли полиплар мавжуд бўлганда, "полипоз" атамаси қўлланилади. Бизнинг фикримизча, ушбу этиопатогенетик шаклнинг энг тўғри номланиши "полипоз риносинусит" бўлади, чунки бу бурун ёндош бўшлиқлари ва биринчи навбатда ғалвирсиомн суякнинг лабиринт ҳужайралари бу локализациянинг дастлабки манбаи бўлиб ҳисобланади.