(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Hozirgi kunda qandli diabet bilan kasallangan bemorlar butun dunyoda, shu jumladan O‘zbekistonda ham ortib bormoqda. Diabetik nefropatiyaning etiopatogeneziga bag’ishlangan ko’plab ilmiy tadqiqotlarga qaramay, uning shakllanishi va rivojlanish mexanizmlari to’liq o’rganilmagan. Ushbu maqola buyrak parenximasi hujayralari va interstitsiyasidagi metabolik kasalliklarning rivojlanish ketma-ketligi haqida yangilangan ma’lumotlarni taqdim etadi. Glomerulyar gipertenziyaning buyrak koptokchalari shikastlanishi va nefronlar sonining progressiv kamayishi rivojlanishidagi yetakchi ro’liga katta e’tibor beriladi. Ushbu hodisalarning mohiyatini tushunish diabetning asoratlarini davolash va oldini olishning samarali usullarini ishlab chiqishning kalitidir.