(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Mazkur maqolada Toshkent viloyatining qadimiy va go‘zal tumanlaridan biri bo‘lgan Qibray hududining tarixiy ildizlari, arxeologik yodgorliklari, madaniy merosi hamda tabiiy landshaftlari tahlil etiladi. Qibrayning miloddan avvalgi davrlardan boshlab aholi yashagan maskan sifatida shakllanib borishi, bu yerda topilgan qadimiy sopol buyumlar, qadimiy qishloqlar xarobalari va boshqa moddiy madaniyat namunalari asosida yoritiladi. Shu bilan birga, Qibray tumani o‘zining so‘lim tog‘ etaklari, o‘rmonzorlar, daryo va soylar, dam olish maskanlari bilan ajralib turishi, bugungi kunda turizm va ekologik rekreatsiya yo‘nalishida katta salohiyatga ega ekani ilmiy va amaliy jihatdan asoslab beriladi. Ushbu maqola Qibray tumanining madaniy-tarixiy va tabiiy-boyliklarini o‘rganish, ulardan oqilona foydalanish va saqlab qolish masalalarini ilgari suradi.