(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqolada gemofiliya kasalligi va uni davolashda multidisiplinar yondashuvning ahamiyati tahlil qilinadi. Gemofiliya — irsiy asosda o’tadigan qon ivishining buzilishi bo‘lib, VIII yoki IX plazma ivish omillarining yetishmovchiligi natijasida organizmda qon ketishining to‘xtovsiz davom etishiga olib keladi. Kasallikning eng og‘ir shakllari bemorlarning hayot sifatini sezilarli darajada pasaytirib, doimiy va kompleks tibbiy yordamni talab qiladi. Shu bilan birga, gemofiliya bemorlariga davolashda faqat tibbiy muolajalar bilan cheklanmasdan, ruhiy, ijtimoiy va reabilitatsion yordamni ham o‘z ichiga olgan multidisiplinar yondashuv zarurligi ko‘rsatib berilgan. Maqolada gemofiliya bilan og‘rigan bemorlarni davolashda zamonaviy usullar, jumladan, replasment terapiyasi (ivish omillarini to‘ldirish), profilaktik davolash, fizioterapiya va gen terapiyasining samaradorligi haqida so‘z boradi. Kasallikni boshqarishning eng samarali yo‘li muntazam ravishda gematolog, hamshira, fizioterapevt, psixolog va ijtimoiy xodimlarning birgalikdagi ishlashidir. Bunday yondashuv bemorning umumiy holatini yaxshilash, asoratlarning oldini olish va uning jamiyatda faol ro‘l o‘ynashini ta’minlashga yordam beradi. Maqolada, shuningdek, klinik holat tahlillari orqali multidisiplinar yondashuvning amaliy samaralari ko‘rsatilgan. Masalan, bemor A.X. ning davolash jarayonida muntazam replasment terapiyasi, fizioterapiya mashg‘ulotlari va psixologik yordam tufayli uning holati sezilarli darajada yaxshilanganligi ta’kidlangan. Bu misol multidisiplinar yondashuvning gemofiliya kasalligini davolashdagi muhimligini yanada oshiradi. Ushbu maqola gemofiliya kasalligi bilan og‘rigan bemorlarni davolashda multidisiplinar yondashuvning ahamiyatini ta’kidlaydi va zamonaviy davolash usullari bilan birgalikda, har tomonlama yondashuvning natijalari qanchalik samarali ekanini ko‘rsatib beradi. Maqola, shuningdek, gemofiliya kasalligiga oid tibbiyot xodimlari, tibbiyot talabalari va ilmiy izlanishlar olib borayotgan mutaxassislar uchun foydali ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.