(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ushbu maqolada yurak faoliyatining gemodinamik jihatlari hamda yurak mushagining (miokard) asosiy fiziologik xossalari chuqur tahlil etilgan. Yurak organizmda qon aylanishining asosiy haydovchi kuchi sifatida doimiy ritmda qisqarib, qonning tana bo‘ylab harakatlanishini ta’minlaydi. Maqolada yurakning har bir sikli — sistola va diastola — davomida qon oqimi, bosimi, zarba hajmi va yurak minutlik hajmi kabi gemodinamik ko‘rsatkichlar muhim fiziologik mezon sifatida ko‘rib chiqilgan.