(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
«Куруқ кўз синдроми» (ҚКС) сўнгги йилларда дунё офтальмологларининг эътиборини тобора кўпроқ жалб этиб келмоқда. ҚКС кўп омилли касаллик бўлиб, сўнгги 30 йил ичида аниқланиши 4,5 баробар ошган ва бугунги кунда ривожланган мамлакатлар аҳолисининг 15% дан ортиғини қамраб олган. ҚКС ижтимоий аҳамияти унинг бутун дунёнинг турли мамлакатларида кенг тарқалганлиги билан изоҳланади (Lee A. ва ҳаммуаллифлар, 2002й.; Moss S. ва ҳаммуаллифлар, 2000й.; Viso E. ва ҳаммуаллифлар, 2009й.). Егоров Е.И. (2004й.) маълумотларига кўра, офтальмологга бирламчи мурожаатларда «қуруқ кўз» синдроми тахминан 45% ҳолатда учрайди, бироқ касаллик бошқа касалликлар (сурункали блефарит, блефароконъюнктивит ва ҳ.к.) билан ниқобланади. Агар 20 асрнинг 80-йилларида ҚКС бирламчи мурожаатларнинг 30% ини ташкил этган бўлса, сўнгги йилларда кўз шифокорига мурожаат қилувчиларнинг ҳар иккинчи нафарида ушбу шикоятлар мавжуд.