(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2025)
Ishlab chiqarish jarayonlarida kasbiy kasalliklarning oldini olish muhim masalalardan biri hisoblanadi. Ishchilarning sog‘lig‘ini himoya qilish va mehnat sharoitlarini yaxshilash uchun xavfsizlik texnikasining o‘rni beqiyosdir. Maqolada xavfsizlik texnikasi qoidalari, shaxsiy himoya vositalaridan foydalanish, ishlab chiqarish muhitini optimallashtirish va texnologik jarayonlarni avtomatlashtirish orqali kasbiy kasalliklarni kamaytirish usullari yoritiladi. Shu bilan birga, xalqaro mehnat standartlari va zamonaviy innovatsion yondashuvlarning ahamiyati tahlil qilinadi. Ishlab chiqarish korxonalarida xavfsizlik madaniyatini shakllantirish, kasbiy kasalliklarning profilaktikasini kuchaytirish va ishchilarni xavfsiz mehnat muhitida ishlashga o‘rgatish bo‘yicha tavsiyalar beriladi. Ushbu tadqiqotning natijalari ishlab chiqarish jarayonlarida mehnat muhofazasi va xavfsizlik texnikasini takomillashtirishga qaratilgan bo‘lib, korxonalarda kasbiy kasalliklar va ishlab chiqarish bilan bog‘liq jarohatlarni kamaytirishga ko‘mak beradi.