(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ушбу мақолада Хоразм вилоятининг ўтлоқ аллювиал тупроқларида фосфат мобилизациясида иштирок этувчи микроорганизмларнинг тарқалиши ва уларнинг турли шўрланиш даражасидаги тупроқларда пахта ўсимлиги ривожланишига таъсири ўрганилган. Тадқиқот натижалари шуни кўрсатадики, микроорганизмлар сони шўрланиш даражаси ва тупроқ механик таркибига қараб ўзгаради. Айниқса, микроорганизмлар фаоллиги пахта ривожланишининг шоналаш ва пишиш босқичларида юқори бўлиб, энг паст кўрсаткичлар кучли шўрланган тупроқларда кузатилган. Мақолада шунингдек, микроорганизмлар фаолиятининг вегетация босқичларига таъсири батафсил таҳлил қилинган.