(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu maqolada London fond birjasining (LSE) xavflarni boshqarish tizimlari chuqur o‘rganilib, O‘zbekiston fond bozoriga ushbu tizimlarni tatbiq qilish imkoniyatlari keng tahlil qilingan. LSE dunyoning eng yirik fond birjalaridan biri bo‘lib, uning muvaffaqiyati yuqori darajadagi xavflarni boshqarish mexanizmlariga bog‘liq. Maqolada xavflarni kamaytirishning muhim omillari bo‘lgan moliyaviy monitoring tizimi, kompaniyalar va ishtirokchilardan talab qilinadigan kapital darajasini aniqlash, hamda raqamli texnologiyalardan foydalangan holda xavflarni prognoz qilish metodlari yoritilgan. Shu jumladan, ushbu tizimlarning O‘zbekistonda tatbiq etilishi bilan bog‘liq imkoniyatlar ko‘rib chiqilib, xavflarni kamaytirish orqali moliyaviy barqarorlikni oshirish va bu orqali O‘zbekistonning xalqaro bozorlarda raqobatbardoshligini kuchaytirish yo‘llari tahlil etilgan. Maqolaning asosiy maqsadi O‘zbekiston fond bozorida xavflarni boshqarishning zamonaviy tizimlarini rivojlantirish orqali investitsion muhitni yaxshilash va milliy iqtisodiyotni yanada mustahkamlashdir. LSE tajribasi asosida olib borilgan ushbu tadqiqotda, iqtisodiy va moliyaviy barqarorlikni ta’minlash uchun monitoring va hisobot tizimlarini modernizatsiya qilish, kompaniyalar uchun kapital zaxiralarini saqlash va algoritmik xavflarni boshqarish tizimlarini yaratish zarurligi tahlil qilingan. Maqolada ilgari surilgan yondashuvlar O‘zbekiston fond bozorini yanada xavfsiz va samarali qilish, shuningdek, investorlarga qo‘shimcha kafolatlar taqdim etish uchun asos hosil qiladi.