(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Global iqlim o‘zgarishlari va urbanizatsiya jarayonlari sharoitida ekologik toza transport vositalariga bo‘lgan talab ortib bormoqda. Shaharlardagi havo ifloslanishini kamaytirish, energiya sarfini optimallashtirish va atrof-muhitni asrash maqsadida ko‘plab davlatlar elektrotransport vositalariga, xususan, elektrobuslarga e’tibor qaratmoqda. Elektrobuslar nafaqat nol emissiyali transport vositasi sifatida, balki shovqinni kamaytirish, ekspluatatsiya xarajatlarini pasaytirish kabi ko‘plab ustunliklarga ega. Shu bilan birga, ushbu transport vositalarini har xil iqlim sharoitlarida samarali foydalanish masalalari ham muhim ahamiyatga ega.