(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Iqlim o’zgarishi moliyaviy tizim uchun xavfning yangi manbai ekanligi haqida xabardorlik ortib bormoqda, ammo iqlim xavfining moliyaviy barqarorlikka ta’siri bo’yicha mamlakatlararo dalillar yo’q. Ushbu tadqiqot 53 mamlakatda 2007 yildan 2023 yilgacha bo’lgan panel ma’lumotlaridan foydalangan holda iqlim xavfining moliyaviy barqarorlikka ta’sirini empirik tarzda o’rganadi. Ushbu tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, iqlim xavfi moliyaviy barqarorlikka salbiy ta’sir qiladi va bu salbiy ta’sir mamlakatlar o’rtasidagi iqtisodiy rivojlanish, moliyaviy rivojlanish va raqobatning turli darajalari tufayli farq qiladi. Bundan tashqari, makroprudensial siyosat iqlim xavfidan ta’sirlangan mamlakatlarning moliyaviy barqarorligini samarali ta’minladi. Biroq, qarz oluvchilarga qo’yiladigan makroprudensial siyosat balansga asoslangan va buferga asoslangan makroprudensial vositalardan farq qiladi. Bundan tashqari, yaxshi milliy boshqaruv sifati iqlim xavfining moliyaviy barqarorlikka ta’sirini o’z ichiga olishi mumkin. Iqlim xavfidan aziyat chekkandan so’ng, siyosiy barqarorlikni mustahkamlash, hukumat samaradorligini oshirish, nazorat va huquqiy tizimni yaxshilash, korruptsiyani qat’iy nazorat qilish, so’zlash huquqi va javobgarlikni yaxshilash mamlakatning moliyaviy barqarorligini turli darajada saqlashga yordam beradi. Ushbu maqola nafaqat iqlimiy moliyaviy xavf sohasidagi mavjud tadqiqotlarni boyitibgina qolmay, balki davlat idoralari uchun iqlim xavfi ta’sirini kamaytirish va moliyaviy barqarorlikni saqlash uchun ma’lumot beradi.