(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Umumiy o‘rta taʼlim maktablari o‘quvchilari bilimida uchraydigan tipik bo‘shliqlarni bartaraf etishda bizga ta’limning interfaol metodlari yordam beradi, bunday metodlarga- klaster, BxBxB, FSMU, aqliy hujum, baliq skeleti kabi metodlar kiradi. Bundan tashqari intelektual yoshlar bilimini yanada oshirish maqsadida ularni turli tanlov va bellashuvlarda qatnashtirish juda yaxshi samara beradi. Ta’lim jarayonida darslikdagi bilim ko‘nikmalarni o‘quvchiga yetkazib berishda juda ko‘p qiyinchiliklarga duch kelamiz, ayniqsa mavzular murakkab va o‘zlashtirish qiyin bo‘lgan mavzulardan bo‘lsa. Aynan VII sinf “Ozbekiston tabiiy geografiyasi” kursining O`zbekistonning tuproqlari, o`simlik va hayvonot dunyosi” mavzusi o‘quvchilarning o‘zlashtirishi qiyin bo‘lgan mavzularga kiradi. Bu mavzuni o‘rganishda o‘qitishning “klaster” interfaol usullaridan foydalanish yaxshi samara beradi. Negaki, bu metodlar katta hajmdagi matnni o‘rganish davomida oquvchilarda tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirish bilan birga, darslik matnidagi maʼlumotlarga nisbatan o‘quvchining shaxsiy kreativ munosabatini aniqlashga yordam beradi.