(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Tijorat banklarining davlatlarning iqtisodiy o’sishi va rivojlanishidagi ahamiyatini behisob aytib bo’lmaydi. Global miqyosda tijorat banklari iqtisodiy resurslarni taqsimlash va taqsimlashda hal qiluvchi rol o’ynaydi. Ushbu tadqiqot muallifning tezislari asosida tuzilgan bo‘lib, iqtisodiy rivojlanishning ajralmas qismi bo‘lgan moliyaviy vositachilikda tijorat banklarining asosiy rolini yoritib beradi. Tijorat banklari investitsiyalar uchun mablag’lar taqdim etish va moliyaviy chuqurlikni oshirish orqali mamlakat iqtisodiy o’sishiga sezilarli hissa qo’shadi. Shunday qilib, bank sektori strategik hisoblanadi, chunki u real iqtisodiyot sektori bilan bevosita aloqada. Barqaror bank sektorini saqlab qolish iqtisodiy o’sish uchun muhim bo’lib, unga Markaziy banklar tomonidan joriy iqtisodiy sharoitlarni aks ettiruvchi qulay pul-kredit siyosati orqali erishish mumkin. Rivojlanayotgan mamlakatlarda agentlik bank faoliyatini takomillashtirish moliyaviy inklyuziyani yaxshilashi mumkin. Keyingi tadqiqotlar mamlakatga xos ma’lumotlardan foydalangan holda tijorat banklarining iqtisodiy o’sish va rivojlanishga qo’shgan hissasini empirik tarzda tasdiqlashi mumkin