(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Maqolada tishlarini olib tashlashdan keyin yuzaga keladigan asoratlarni oldini olish va davolash uchun mo‘ljallangan “Betadin” preparatining yallig‘lanishga qarshi va mikroblarga qarshi xususiyatlari baholanadi. Klinik tadqiqotlar 21-45 yoshdagi 18 ta bemorlarda utkazilib , bu bemorlarda pastki jag molya tishldarini olish, ko‘rsatmalari mavjud bulgan. Povisep” preparatini ogizni chayish 5 ml ga 5 ml qaynatilgan suv bilan kuniga 3 marta 10 ml tavsiya etilgan. Tish olish operatsiyasidan keyin Povisepni qo‘llash alveolit rivojlanish xavfini kamaytiradi, ayniqsa atipik ekstraktsiyadan keyin. preparatning asosiy tarkibiy qismlarining aniq bakteritsid va fungitsid ta’siri namoen buladi. “Betadin” preparatining bakteritsid va fungitsid ta’siri tufayli alveolit rivojlanish xavfini kamaytiradi.Preparatning tish lunkasi ning mikroflorasiga faol ta’siri yiringli yallig‘lanishning rivojlanishini kamaytiradi.