RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR VA SUNʼIY INTELLEKTNING EVOLYUTSIYASI: XXI ASR INNOVATSION PARADIGMALARI (JOURNAL OF ANALYTICAL SYNERGY AND SCIENTIFIC HORIZON, 2025)
Maqolada raqamli inqilobning bosqichma-bosqich shakllanishi va XXI asrda texnologik taraqqiyotning jadallashuvi tahlil qilinadi. Elektron hisoblash mashinalaridan boshlangan raqamli evolyutsiya jarayoni, shaxsiy kompyuterlar, internet va mobil texnologiyalar rivoji yoritiladi. Sun’iy intellekt taraqqiyotiga ma’lumotlar hajmi, hisoblash quvvati hamda yangi algoritmlarning ta’siri, shuningdek AlexNet, AlphaGo va transformator arxitekturasiga asoslangan katta til modellari misolida yangi bosqichga ko‘tarilgani ko‘rsatiladi. IoT’ning global ekotizimi, aqlli shaharlar (Barselona misolida) hamda robototexnika va cobotlarning sanoat hamda xizmat sohasidagi qo‘llanilishi iqtisodiy samaradorlik nuqtayi nazaridan tahlil etiladi.