THE REFLECTION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN NATIONS IN LANGUAGE AND TRANSLATION (JOURNAL OF ANALYTICAL SYNERGY AND SCIENTIFIC HORIZON, 2025)
Ushbu maqolada xalqlar o‘rtasidagi madaniy, ijtimoiy va siyosiy munosabatlarning til va tarjimada qanday aks etishi tahlil qilinadi. Har bir til o‘ziga xos ma’naviy meros va tafakkur tarzini aks ettirgan holda, tarjima jarayonida boshqa madaniyat bilan muloqotga kirishadi. Xalqaro aloqalar, migratsiya, diplomatiya va globallashuv jarayonlari til vositasida qanday kechayotgani, tarjimaning millatlararo muloqotdagi roli va uning to‘g‘riligiga ta’sir qiluvchi omillar o‘rganiladi. Shuningdek, tarjimada uchraydigan madaniy ekvivalentlik va yo‘qotishlar masalasi ham yoritilib, turli tillardagi kontseptlarning milliy o‘ziga xosligi va tarjima jarayonida qanday o‘zgarishi tahlil qilinadi.