HOW PEER INTERACTION AND GROUP WORK FOSTER ENGLISH LANGUAGE DEVELOPMENT IN YOUNG LEARNERS (JOURNAL OF ANALYTICAL SYNERGY AND SCIENTIFIC HORIZON, 2025)
Ushbu tadqiqot tengdoshlarning o'zaro ta'siri va guruh ishlarining yosh o'quvchilarda ingliz tilini o'rganish ko'nikmalarini rivojlantirishga ta'sirini o'rganadi, ravonlikka, so'z boyligini egallashga, grammatik aniqlikka va o'quvchilarni jalb qilishga alohida e'tibor beradi. Tadqiqot vygotskiyning ijtimoiy-madaniy nazariyasi, Svaynning xulosa gipotezasi va Longning o'zaro ta'sir gipotezasini o'z ichiga olgan tilni o'zlashtirishning o'rnatilgan nazariyalariga asoslanib, birgalikdagi faoliyat ko'rinishidagi ijtimoiy o'zaro ta'sir tilni o'rganishga qanday hissa qo'shishini tahlil qiladi. Topilmalar ravonlik, so'z boyligi va o'ziga bo'lgan ishonchning sezilarli yaxshilanishidan dalolat beradi, shuningdek, grammatik aniqlikning bosqichma-bosqich yaxshilanishidan dalolat beradi, bu tengdoshlarning fikr-mulohazalari va tilni rivojlantirishda faol ishtirok etishning afzalliklarini ta'kidlaydi. Tadqiqot shuni ko'rsatadiki, guruhli ta'lim strategiyalari nafaqat til ko'nikmalarini yaxshilaydi, balki yosh o'quvchilarning kognitiv va ijtimoiy o'sishini qo'llab-quvvatlaydigan ijobiy, jozibali o'quv muhitini yaratadi.