(untitled) (JOURNAL OF ANALYTICAL SYNERGY AND SCIENTIFIC HORIZON, 2025)
OIV-infeksiyasi (inson immun tanqisligi virusi) bugungi kunda butun dunyo sog‘liqni saqlash tizimi oldida turgan eng dolzarb muammolardan biridir. Xavfli guruhlar orasida infeksiya yuqish holatlari yuqori darajada saqlanib qolayotgani, profilaktika choralari yetarli darajada samarali olib borilmayotgani ushbu muammoning dolzarbligini yanada oshirmoqda. O‘zbekiston Respublikasida ham OIV-infeksiyasi bilan kasallanish ko‘rsatkichlari yildan-yilga ortib bormoqda, ayniqsa giyohvand moddalarni iste’mol qiluvchilar, OIV bilan kasallangan bemorlar bilan himoyalanmagan jinsiy aloqa qilganlar va migratsiya jarayonida bo‘lgan aholining ayrim qatlamlari orasida yuqish xavfi yuqori.