(untitled) (JOURNAL OF ANALYTICAL SYNERGY AND SCIENTIFIC HORIZON, 2025)
Ushbu tadqiqotning maqsadi Kipr mamlakatining iqtisodiy taraqqiyotiga ta’sir etuvchi makroiqtisodiy omillarning uzoq muddatli aloqasini emperik tadqiqotini o’tkazishdan iborat. Biz ushbu maqsadga erishish uchun miqdoriy yondashuvdan foydalandik. Xususan, emperik tadqiqotlardan ekonometrik modellashtirishdan keng foydalanildi. Ya’ni, vaqtli qatorlarda OLS (ordinary least squared) modelidan samarali ravishda foydalanildi. Modellarimizda qamrab olingan barcha mustaqil omillar bog‘liq o’zgaruvchining ijobiy yoki salbiy o‘zgarishiga daxldor ekanliklari aniqlandi.