XIX asr 50-yillarida Rossiya imperiyasi tashqi siyosatida Sharqiy Turkiston masalasining faollashuvi - Baratov Dilshod ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2023)
Ma’lumki, Rossiya imperiyasi XIX asr 2-yarmidan boshlab Markaziy Osiyoning boshqa davlatlari bilan boʻlgani singari Sharqiy Turkiston hududi bilan ham doimiy aloqlarni yoʻlga qoʻygan edi. Masalan shunday hududlardan yana biri bu Qoshgʻar hududi hozirgi Sinszyan-Uygʻur avtonom respublikasi edi. Mazkur hudud XIX asrning 50-yillarida Xitoy-manjur imperiysi ta’sir doirasida boʻlib, hudud aholisining katta qismi musulmon diniga eʻtiqot qiluvchi kishilar istiqomat qilgan. 1857-yil may-avgust oylarida Manjur feodallariga qarshi qoʻzgʻolonlar boʻlib oʻtgan.