ORGANIK BO’YOQLAR TARKIBIDAGI KUMUSH IONINI ORGANIK REAGENTLAR YORDAMIDA ANIQLASH ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Boʻyoqlar — maydalangan mineral yoki organik pigmentlarning alifmoy, lok va boshqa bogʻlovchilardagi suspenziyalari. Boʻyaluvchi buyumlarni yemirilishdan (yogʻochni chirishdan, metallni zanglashdan) saqlaydi, shuningdek ularga kurkam, chiroyli tus beradi.Tarkibi va maqsadiga qarab, bo'yoq materiallari quyidagilarga bo'linadi: bo'yoqlar (shu jumladan emal bo'yoqlari), laklar, laklar, astarlar, shlaklar. Bo'yoqlar va emallar rang va yashirish kuchiga ega, laklar shaffof rangsiz yoki rangli plyonka beradi.Ushbu murakkab boʻyoqlar tarkibidagi kumush ionini analitik usullar bilan aniqlashuchun ularning mavjud xossalarini oʻrganish. Kumush aniqlashda organik reagentdan 8-oksixinolindan foydanilanadi. Bu jarayon amalga oshirilganda 0.5 gr kumush ioni tortimi aniqlangan.