O’ZBEKISTON HUDUDIDAGI QADIMGI YUNON YOZUVLARI TARIXI. YUNON (ELLINIZM) DAVRI YOZUVI. ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Miloddan avvalgi 330 yilda ahamoniylar Eroni davlati hukmronligiga barham bergan makedoniyalik Aleksandr Makedonskiy boshchiligidagi grek  makedon qushinlari 329 yildan Transoksianiya (Oks va Yaksart daryolari oralig’idagi hudud) ga yurish boshlaganlar. Miloddan avvalgi 329-327 yillarda Spitamen boshchiligidagi sug’d va baqtriyaliklarning Qattiq qarshilik ko’rsatishiga qaramasdan, Oks va Yaksart daryolari oralig’idagi hudud makedoniyalik Aleksandr Makedonskiy qo’shinlari tomonidan egallangan. Makedoniyalik Aleksandr Makedonskiy boshchiligidagi grek-makedon qo’shinlarining Sug’d va Baqtriya o’lkalariga yurishi katta vayronagarchilik va halokati bilan ajralib turadi