Xorazm Xalq Sovet Respublikasida nazorat organlar faoliyati (1920-1924) yillar. ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Xorazm Xalq Sovet Respublikasi tashkil topganidan keyin bevosita Xiva xoni taxtdan ag’darildi. XXSRning xavfsizlikni tashkil etish maqsadida Ichki ishlar nozirligi tarkibida militsiya bo’limi butun respublika bo’ylab  aksilinqilobga qarshi kurash va mamlakat ichidagi jamoat tartibini himoya qilish maqsadida tashkil etildi.