Нотўқима матоларнинг бир даврли чўзилиш деформациясининг ўзгаришига иккиламчи материал ресурслариининг таъсири ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2024)
Нотўқима матоларининг бир даврли деформация таркибининг ўзгаришига иккиламчи материал ресурсларининг таъсири ўрганилиб, 50% пахта толаси ва  50% пахта чиқиндисига нисбатан 50% пахта толаси  ва 50% ипак чиқиндиси, 50% пахта толаси ва 50% жун толаси  чиқиндиси, 70% пахта толаси ва 30% жун толаси чиқиндиси  бўлганда  нотўқиманинг тўлиқ деформация таркиби 25,0% га камайгани аниқланди.