SDN ASOSIDA TRAFIKNI DINAMIK BOSHQARISH ALGORITMLARINI TADQIQ QILISH ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada SDN — Software-Defined Networking — asosida trafikni dinamik boshqarish algoritmlarining nazariy asoslari, ishlash mexanizmlari va samaradorlik ko‘rsatkichlari tadqiq qilinadi. SDN arxitekturasi boshqaruv tekisligi va ma’lumot uzatish tekisligini ajratish orqali tarmoqni markazlashgan, dasturlashtiriladigan va moslashuvchan boshqarish imkonini beradi. Maqolada Dijkstra algoritmi, maksimal oqim modeli, yuklamani balanslash, QoSga asoslangan marshrutlash, adaptiv trafik boshqaruvi va real vaqt monitoringi mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, kechikish, o‘tkazuvchanlik, paket yo‘qotish, jitter va kanal yuklanishi kabi mezonlar asosida algoritmlarni baholash yondashuvlari yoritiladi.