SHARQ MUMTOZ ADABIYOTIDA ARBA’IN YOZISH AN’ANASI VA NAVOIYNING ARBA’IN ASARI MANBASHUNOSLIK TADQIQI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada Sharq mumtoz adabiyotidagi arba’in yozish an’anasining shakllanish va takomillashish bosqichlari tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqotda mazkur janrning arab ilmiy muhitidagi dastlabki ildizlaridan boshlab, fors va turkiy adabiyotlardagi yuksak badiiy takomili jarayoni ko‘rsatib berilgan. Maqolada Imom Navaviy, Jomiy, Navoiy va Fuzuliy kabi mutafakkirlarning arba’in janri rivojidagi o‘rni, shuningdek, janrning hadisshunoslik va badiiy tafakkur tutashgan nuqtadagi o‘ziga xos xususiyatlari yoritilgan. Bundan tashqari Navoiyning “Arba’in” asari alohida tahlil qilingan Xulosada arba’inning ma’rifiy, didaktik va estetik vazifalari hamda zamonaviy sharqshunoslikdagi o‘rni bayon etilgan.