QADIMGI SAMARQANDNING SIYOSIY VA MADANIY MARKAZI SIFATIDA REGISTON MAYDONINING SHAKLLANISH TARIXI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada qadimgi Samarqandning siyosiy va madaniy markazi sifatida Registon maydonining shakllanish tarixi tahlil qilinadi. Tadqiqotda Samarqandning Afrosiyobdan keyingi yangi shahar markazi sifatida Registonning vujudga kelishi, uning temuriylar davrida siyosiy, ilmiy va jamoat hayotining markaziga aylanishi hamda XVII asrda yakuniy me’moriy ansambl sifatida shakllanish bosqichlari yoritiladi. Shuningdek, Registonning shaharsozlik, hokimiyat ramziyligi va madaniy hayotdagi o‘rni tarixiy manbalar hamda zamonaviy ilmiy adabiyotlar asosida ochib beriladi.