ОЭС-ИБП УСУЛЛАРИ ЁРДАМИДА ОДДИЙ ОШҚОВОҚ (CUCURBITA PEPO L.) ЎСИМЛИГИ УРУҒИ ТАРКИБИНИ ТАХЛИЛ ҚИЛИШ ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ушбу мақолада оддий ошқовоқ (Cucurbita pepo L.) уруғининг кимёвий таркиби ҳамда ундаги макро ва микроэлементлар миқдори илмий асосда ўрганилди. Тадқиқот жараёнида индуктив боғланган плазма-оптик эмиссия спектрометрия (ICP-OES) усули қўлланилиб, намуналар микротўлқинли парчаланиш орқали таҳлилга тайёрланди. Олинган натижалар ошқовоқ уруғи таркибида калий, фосфор, кальций ва магний каби муҳим макроэлементлар юқори миқдорда мавжудлигини кўрсатди. Шунингдек, темир, мис, марганец ва бошқа микроэлементларнинг ҳам сезиларли даражада учраши аниқланиб, унинг биологик қиймати юқорилиги тасдиқланди. Тадқиқот натижалари ошқовоқ уруғининг фармацевтика, озиқ-овқат саноати ва биологик фаол қўшимчалар ишлаб чиқаришда истиқболли хомашё эканлигини кўрсатади