TARIX FANIDA ILMIY TADQIQOT ISHLARINI TASHKILLASHTIRISH TAMOYILLARI VA VAZIFALARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada tarix fani doirasida ilmiy tadqiqot ishlarini tashkil etishning asosiy tamoyillari va vazifalari tahlil qilinadi. Tarixiy tadqiqotning ilmiyligi tarixiylik, xolislik, dalillarga tayanish, manbalarni tanqidiy o‘rganish, mantiqiy izchillik va tizimli yondashuv bilan belgilanadi. Maqolada tarixiy tadqiqot jarayonida mavzu tanlash, muammoni belgilash, manbalarni aniqlash, tadqiqot metodlarini tanlash, dalillarni tahlil qilish, ilmiy xulosa chiqarish va natijalarni rasmiylashtirish kabi bosqichlar yoritiladi. Tarix fani tadqiqotlarida fanlararo yondashuv, manbashunoslik madaniyati va metodologik tayyorgarlik muhim o‘rin tutishi asoslab beriladi.