O‘ZBOSHIMCHALIK BILAN QURILISHNING URBANIZATSIYA VA REKREATSION HUDUDLAR RIVOJIGA TA’SIRI: TOSHKENT SHAHRI VA CHORVOQ HUDUDI MISOLIDA ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada o‘zboshimchalik bilan qurilishning urbanizatsiya jarayonlari va rekreatsion hududlar rivojiga ta’siri Toshkent shahri hamda Chorvoq hududi misolida tahlil qilinadi. Tadqiqotda hududiy rivojlanish, qurilish faolligi, aholi zichligi, xizmatlar sektori kengayishi, turistik-rekreatsion hududlardan foydalanish va ekologik cheklovlar o‘rtasidagi bog‘liqlik ochib beriladi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, Toshkent shahrida noqonuniy va me’yorlardan chetga chiqqan qurilishlar urban infratuzilmaga qo‘shimcha yuklama, transport tirbandligi, yashil hududlar qisqarishi va shahar makonining funksional nomutanosibligiga olib keladi. Chorvoq hududida esa o‘zboshimchalik bilan qurilish rekreatsion resurslardan foydalanish tartibini izdan chiqarib, ekologik muvozanat, suv havzalari muhofazasi va hududning turistik jozibadorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada o‘zboshimchalik bilan qurilish bosimini baholash uchun analitik ko‘rsatkichlar, jadvallar va qiyosiy yondashuv taklif etiladi. Rasmiy huquqiy hujjatlar, statistik ma’lumotlar va ochiq davlat axborot tizimlari asosida mavzuning nazariy hamda amaliy jihatlari yoritiladi.