CU-ZN-PB TARKIBLI POLIMETALL KONSENTRATNING RENTGEN-FAZAVIY VA RENTGEN-FLUORESSENT TAHLILI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada Cu-Zn-Pb tarkibli polimetall konsentratning kimyoviy va fazaviy tarkibi rentgen-fluoressent hamda rentgen-fazaviy tahlil usullari asosida o‘rganildi. Tadqiqotda XRF natijalari namunaning asosiy oksid komponentlari SO₃, ZnO, Fe₂O₃, PbO va CuO bilan ifodalanishini ko‘rsatdi. XRD tahlilida esa CuCl, FeN, Cu₂FeS₄Sn, Ca-Zr-Ti oksidli faza va Pb₂O₃ kabi fazalar dastlabki Search-Match natijasi sifatida qayd etildi. Shu bilan birga, difraktogrammada amorf fonning yuqoriligi va kristallik darajasining pastligi fazaviy tarkibni yakuniy baholashda ehtiyotkorlikni talab qiladi. Tadqiqot natijalari polimetall konsentratlarni kompleks qayta ishlash, qimmatli metallarni ajratib olish va texnologik jarayonlarni optimallashtirishda XRF hamda XRD usullarini birgalikda qo‘llash muhimligini ko‘rsatadi.