AVTOMOBIL TRANSPORT VOSITALARIDA YOQILG‘I SARFINI KAMAYTIRISH YO‘LLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada avtomobil transport vositalarida yoqilg‘i sarfini kamaytirishning nazariy va amaliy yo‘llari o‘rganilgan. Konstruktiv takomillashtirishlar (osma tizimi, uzatmalar qutisi) va ekspluatatsion choralar (harakat rejimlarini optimallashtirish, texnik xizmat davriyligini ilmiy asoslash) tahlil qilingan. Taklif etilgan matematik model yordamida texnik xizmat ko‘rsatishning optimal davriyligi aniqlanib, nosozliklar 27 % ga kamayishi isbotlangan. Natijalar transport korxonalarida yoqilg‘i xarajatlarini boshqarish va xizmat tannarxini pasaytirishda qo‘llanilishi mumkin.