БИОАКУСТИКА АСОСЛАРИ ВА ТИББИЁТДА ТОВУШДАН ФОЙДАЛАНИШ ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Биоакустика — тирик организмларда товуш ҳосил бўлиши, тарқалиши, қабул қилиниши ва унинг биологик таъсирини ўрганувчи фан соҳасидир. Замонавий тиббиётда товуш ва ультра товуш технологиялари диагностика, даволаш, физиотерапия, реабилитация ва илмий тадқиқотларда кенг қўлланилади. Инсон организмида юрак уриши, нафас олиш, қон оқими ва бошқа физиологик жараёнлар муайян акустик хусусиятларга эга. Товуш тўлқинларининг биологик тўқималар билан ўзаро таъсири тиббий диагностика ва даволаш усулларининг асосини ташкил этади. Мазкур мақолада биоакустиканинг физик асослари, инсон организмида товушнинг аҳамияти, тиббиётда товуш технологияларидан фойдаланиш йўналишлари ҳамда замонавий тиббий акустиканинг ривожланиш истиқболлари кенг ёритилган.