GEMINOLEPIDOZNI 14 YOSHGACHA BO‘LGAN BOLALARDA ANIQLASHDA ZAMONAVIY DIAGNOSTIKA ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Geminolepidoz – Hymenolepis nana qo‘zg‘atuvchi ichak gelmintozi bo‘lib, asosan bolalar orasida keng tarqalgan. Mazkur tezisda 14 yoshgacha bo‘lgan bolalarda geminolepidozni aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy diagnostik usullar tahlil qilinadi. An'anaviy koproskopik usullar (Kato–Kats, Fülleborn) bugungi kunda immunosorbent tahlili (ELISA), polimeraza zanjir reaksiyasi (PZR) va yangi avlod skrining dasturlari bilan samarali uyg‘unlashtirilgan. Tezisda ushbu usullarning sezgirligi, o‘ziga xosligi va amaliy qo‘llanish imkoniyatlari yoritilgan. Xulosa qilib aytganda, zamonaviy molekulyar va immunologik tahlillar erta bosqichda invaziyani aniqlash imkonini berib, ayniqsa bolalar populyatsiyasida nazorat samaradorligini oshiradi.