YOSHLAR NUTQIDA YANGI SOʻZLAR (Slanglar ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu tadqiqotda yoshlar nutqida yangi soʻzlar, ya'ni sleng, o'rganiladi. Sleng - bu ma'lum bir guruhga xos bo'lgan, rasmiy nutqdan farq qiluvchi so'zlar to'plamidir. Yoshlar orasida sleng so'zlarining keng tarqalishi, ularning ijtimoiy, madaniy va psixologik jihatlari tadqiqotning asosiy maqsadidir. Ushbu ishda sleng so'zlarining kelib chiqishi, ulardan foydalanish sabablari va yoshlar orasidagi o'zaro munosabatlarda rol o'ynashi o'rganiladi. Sleng so'zlari yoshlarning o'ziga xos ifoda vositasi sifatida, ularning identifikatsiyasi va guruhga mansubligini ko'rsatadi. Bundan tashqari, slengning haddan tashqari qo‘llanilishi ayrim hollarda adabiy til me’yorlarining buzilishiga olib kelishi mumkin. Shu sababli, rasmiy va norasmiy nutq o‘rtasidagi muvozanatni saqlash muhim hisoblanadi.Shu jihatlar tadqiqotning amaliy ahamiyatini oshirib, yoshlar nutqini chuqurroq tahlil qilish imkonini beradi.