AORTA TARAQQIYOTIGA TASHQI OMILLAR TAʼSIRI: ASOSIY TUGʼMA NUQSONLAR (KAORKATSIYA VA BOSHQALAR) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada aortaning embrional rivojlanishi va uning tashqi muhit omillari ta’sirida yuzaga keladigan tug‘ma anomaliyalari kompleks tarzda o‘rganilgan. Aorta faringeal (jabra) yoy arteriyalarining qayta tashkil topishi natijasida shakllanadigan eng yirik arterial magistral bo‘lib, uning to‘g‘ri rivojlanishi embrional gemodinamik muvozanat va keyingi postnatal qon aylanishi uchun muhim ahamiyatga ega.