BOSHLANGʻICH TAʼLIMDA INTERFAOL, KREATIV METODLAR ASOSIDA DARSLARNI TASHKIL ETISH ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’limda interfaol va kreativ metodlar asosida darslarni tashkil etish masalasi O‘zbekiston ta’lim tizimi sharoitida ilmiy-pedagogik nuqtayi nazardan yoritiladi. Boshlang‘ich ta’lim o‘quvchining savodxonligi, mustaqil fikrlashi, muloqot madaniyati, ijodiy yondashuvi va ijtimoiy moslashuvchanligini shakllantiradigan eng muhim bosqich hisoblanadi. O‘zbekiston Respublikasining “Ta’lim to‘g‘risida”gi Qonunida boshlang‘ich ta’lim umumiy o‘rta ta’limni davom ettirish uchun zarur bo‘lgan savodxonlik, bilim, malaka va ko‘nikmalar asoslarini shakllantirishga qaratilgani belgilangan. Shu sababli bu bosqichda faqat ma’lumot berish emas, balki o‘quvchini faol o‘ylashga, savol berishga, izlanishga, bahslashishga, muammoni turli yo‘l bilan hal qilishga o‘rgatish zarur. Interfaol metodlar o‘quvchini darsning passiv tinglovchisidan faol ishtirokchisiga aylantiradi, kreativ metodlar esa uning tasavvuri, mustaqil qaror qabul qilishi va yangi g‘oya yaratish qobiliyatini rivojlantiradi. Maqolada interfaol-kreativ yondashuvning mazmuni, tarkibiy unsurlari, shakllanish omillari, amaliy qo‘llanish shakllari, mavjud muammolari va rivojlantirish yo‘llari tahlil qilinadi.