TISHLAR VA HAZM A’ZOLARI TARAQQIYOTIGA TASHQI MUHIT OMILLARI TA’SIRI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Inson organizmida tishlar va hazm tizimi a’zolarining shakllanishi va yetilishi murakkab, ko‘p bosqichli biologik jarayon bo‘lib, u nafaqat genetik dastur asosida, balki tashqi muhit omillarining uzluksiz ta’siri ostida kechadi. Ushbu maqolada ovqatlanish sifati, dori vositalari, infeksion omillar va toksik moddalar ta’sirida odontogenez va hazm tizimi organlarining rivojlanishidagi o‘zgarishlar ilmiy jihatdan chuqur tahlil qilindi. Ayniqsa prenatal va erta postnatal davrlarda ushbu omillarning roli alohida ahamiyat kasb etishi ko‘rsatib berildi.Natijalar shuni ko‘rsatadiki, mikro va makroelementlar yetishmovchiligi, noto‘g‘ri farmakologik ta’sirlar, infeksiyalar va toksinlar tish to‘qimalarining mineralizatsiyasi buzilishiga, emal gipoplaziyasi, kariyes rivojlanishiga moyillik hamda oshqozon-ichak tizimi funksional va morfologik o‘zgarishlariga olib keladi. Shu bilan birga, bu omillar ichak mikrobiotasi muvozanatini buzib, immunologik va metabolik jarayonlarga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi.