XARAJATLARNI BOSHQARISH TIZIMINING XARAKTERLI FUNKTSIYASI. UMUMIY XARAJATLARNI BOSHQARISH TIZIMI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Iqtisodiy adabiyotda va amaliyotda "xarajatlar" atamasi bilan bir qatorda "xarajatlar", "xarajatlar" kabi iboralar qo'llaniladi. Bundan tashqari, ko'plab mualliflar ularni sinonim sifatida talqin qilishadi va bu uchta tushunchani farq qilmaydi. Shu bilan birga, farqlar mavjud.Xarajatlar - bu korxonaning moliyaviy resurslarining real yoki taxmin qilingan xarajatlari.Ushbu harflar so'zma-so'z ma'noda moliyaviy resurslarning yalpi harakatini anglatadi va kelajakda daromad olish imkoniyatiga ega bo'lsa, aktivlarga yoki majburiyatlar bilan bog'liq bo'lib, agar bu sodir bo'lmasa va hisobot davrida kompaniyaning taqsimlanmagan foydasi kamaysa.Xarajatlar - bu ma'lum bir davrda daromad olishning moliyaviy xarajatlari.Xarajatlar kontseptsiyasi allaqachon xarajatlar kontseptsiyasidir: u ma'lum bir davrda faqat aniq to'lovlarni nazarda tutadi. Xarajatlar mahsulot tannarxi va korxona foydasidan to'lanadigan xarajatlar bilan belgilanadi. Masalan, sayohat xarajatlari, mehmondo'stlik xarajatlari RF Moliya vazirligi tomonidan tasdiqlangan me'yorlardan ortiqcha xarajatlar tarkibiga kiradi - foyda hisobiga to'lanadi.Xarajatlar pul ko'rinishida ma'lum maqsadlar uchun ishlatiladigan resurslar miqdorini tavsiflaydi va ishlab chiqarish tannarxiga aylanadi.Muayyan davr xarajatlari va ular bilan bog'liq bo'lgan xarajatlarni farqlash uchun biz quyidagilarni ta'kidlaymiz: