KORXONALARDA XARAJATLARNI BOSHQARISH TIZIMINI YARATISH JARAYONI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Xarajatlarning paydo bo'lishi joyiga to'g'ri kelish darajasiga ko'ra javobgarlik markazlari mos keladigan va mos kelmaydiganlarga bo'linadi. Agar harajatlar yuzaga keladigan har bir joyda o'ziga xos javobgarlik maydoni bo'lsa, bu vaziyatni maqbul deb hisoblash mumkin. Ammo bu har doim ham sodir bo'lmaydi. Masalan, agar ishlab chiqarish ustaxonasida ortiqcha xarajatlar xom ashyoning rejalashtirilgan parametrlarga mos kelmasligi natijasida yuzaga kelgan bo'lsa, javobgarlik do'kon menejeriga emas, balki ta'minot menejeriga tushadi. Ma'muriyat xarajatlarni qanday tasniflash, qaerda sodir bo'lganligi haqida batafsil ma'lumot va ularni Markaziy Federal okrugiga qanday bog'lash to'g'risida qaror qabul qiladi.Mas'uliyat markazlari uchun xarajatlarni rejalashtirishni amalga oshirish tavsiya etiladi. Xarajatlarni boshqarishga bunday yondashuv xarajatlarni alohida javobgarlik markazlari o'rtasida qanday taqsimlanganligini, xarajatlar va daromadlarning ma'lum mablag'larni sarflashga mas'ul bo'lgan shaxslar faoliyati bilan qanday bog'liqligini aniq aniqlash imkonini beradi.Xarajatlarni boshqarish tegishli xarajatlar elementlari uchun haqiqiy xarajatlarni to'g'ri va o'z vaqtida aks ettirishning asosiy vazifasini qo'yadi. Shuningdek, ishlab chiqarish resurslaridan foydalanishni monitoring qilish, tayyor normalar, standartlar va smetalar bilan taqqoslash, ishlab chiqarish tannarxini pasaytirish uchun zaxiralarni topish, samarasiz xarajatlar va yo'qotishlarning yuzaga kelishining oldini olish, korxonaning tarkibiy bo'linmalari tomonidan ichki ishlab chiqarish hisobi natijalarini aniqlash uchun tezkor ma'lumotlarni to'plash zarur.