BANKLARDA KREDITLAR TASNIFINI YAXSHILASH ORQALI RENTABELLIKNI TA’MINLASH YO‘LLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu tezisda tijorat banklarida kreditlar tasnifini takomillashtirishning rentabellikka ta’siri O‘zbekiston bank tizimi misolida yoritiladi. Kreditlarni faqat standart, substandart yoki muammoli toifalarga ajratish bilan cheklanib qolish bank foydasining haqiqiy sifatini to‘liq ochib bermaydi. Bank faoliyati amaliyotida kredit portfelining daromadliligi kreditning nominal foiz stavkasi bilan emas, balki uning qaytish ehtimoli, zaxira yuklamasi, monitoring xarajatlari, ta’minot sifati va qarzdorning pul oqimi barqarorligi bilan belgilanadi.