HAVONING NISBIY NAMLIGINI O’LCHASH ASBOBLARINING. BIOFIZIK ASOSLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada havoning nisbiy namligini aniqlashda qo‘llaniladigan o‘lchov asboblarining biofizik asoslari tahlilqilinadi. Atmosfera havosi tarkibidagi suv bug‘ining miqdori inson organizmining termoregulyatsiya jarayonlari, nafasolish tizimi va umumiy fiziologik holatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli havo namligini aniqlash gigiyena, tibbiyot vaekologiya sohalarida muhim ahamiyatga ega. Maqolada psixrometr, gigrometr va gigrograf kabi asboblarning ishlashprinsiplari hamda ularning biofizik mexanizmlari ilmiy nuqtai nazardan yoritilgan.