THE ROLE OF TRANSLATION TECHNIQUES IN CONVEYING MEANING IN SCIENCE FICTION TEXTS ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqola ilmiy fantastika matnlarida maʼno yetkazishda tarjima texnikalarining rolini o‘rganadi. Maqolada neologizmlar, texnik terminologiya, madaniy kontekst va badiiy uslub kabi murakkab elementlarni tarjima qilishda qo‘llaniladigan asosiy strategiyalar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, samarali tarjima bir nechta texnikalarni kombinatsiyalashni talab qiladi, masalan, moslashtirish, qarzga olish, modulyatsiya, ekvivalentlik, izohlash va transpozitsiya. Ushbu yondashuvlar ilmiy fantastika dunyosining mazmuni, badiiy uslubi va madaniy jihatlarini saqlashga yordam beradi va o‘quvchiga asl matn taʼsirini yetkazadi