ZAMONAVIY PEDAGOGIK TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING BILIM FAOLLIGINI OSHIRISHNING NAZARIY-METODIK ASOSLARI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy pedagogik texnologiyalar asosida boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining bilim faolligini oshirishning nazariy-metodik asoslari va “bilim faolligi” tushunchasi o‘quvchining darsdagi kognitiv (fikrlash), kommunikativ (muloqot), amaliy (faoliyat) va refleksiv (o‘zini baholash) ishtiroki birligi sifatida talqin qilindi. Metodik yondashuvlar sifatida interfaol o‘qitish, muammoli ta’lim, hamkorlikda o‘qish, differensiallashtirish, formatif baholash va raqamli mikrotexnologiyalar (mini-quiz, exit ticket, vizual tayanchlar) integratsiyasi taklif etildi. Natijalar bilim faolligini oshirishda darsni qisqa siklli dizaynda tashkil etish, mezonli baholash hamda motivatsion topshiriqlar banki samaradorligini ko‘rsatadi.