BOSHLANG'ICH SINF O'QUVCHILARINING NUTQ MADANIYATINI SHAKLLANTIRISHDA 4K MODELINING ROLI: KOGNITIV, KOMMUNIKATIV, KOLLABORATIV VA KREATIV YONDASHUVLAR ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqola boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining nutq madaniyatini shakllantirishda 4K modelining (Kognitiv, Kommunikativ, Kollaborativ, Kreativ) rolini tahlil qiladi. Nutq madaniyatini rivojlantirishning zamonaviy yondashuvlari, shu jumladan, 4K modeli, o‘quvchilarda ijtimoiy va akademik muvaffaqiyatlarga erishish uchun zarur bo‘lgan ko‘nikmalarni shakllantirishga yordam beradi. 4K modeli yordamida nutq madaniyatini shakllantirishda kognitiv fikrlash, samarali muloqot, guruhli ish va yaratuvchanlikni rivojlantirishning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Maqolada ushbu yondashuvlarning o‘zaro aloqalari va nutq madaniyati rivojlanishiga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. O‘quvchilarda nutq madaniyatini shakllantirishda 4K modelining amaliy qo‘llanilishi va uning pedagogik metodlari, jumladan interaktiv o‘qitish va guruhli ishlash metodlari ko‘rsatiladi.