MOYCHECHAK (MATRICARIA CHAMOMILLA)NING SHIFOBAXSH XUSUSIYATLARI VA XALQ XOʻJALIGIDAGI AHAMIYATI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada moychechak (Matricaria chamomilla L.) oʻsimligining biologik xususiyatlari, tarqalishi, shifobaxsh tarkibi va farmatsevtika sanoatidagi ahamiyati oʻrganilgan. Moychechakning tarkibidagi efir moylari, flavonoidlar, kumarinlar va organik kislotalarning inson salomatligiga ijobiy taʼsiri tahli qilingan. Oʻsimlikning xalq tabobatida qoʻllanilishi, zamonaviy farmatsevtika va kosmetika sanoatida ishlatilishi, shuningdek, Oʻzbekistonda yetishtirish texnologiyasi va iqtisodiy samaradorligi tahlil etilgan. Maqola dorivor oʻsimliklar sohasidagi tadqiqotchilar, agronomlar, farmatsevtlar va tabiblar uchun amaliy ahamiyatga ega.