MIYADA QON AYLANISHNI BUZLISHI.INSULT ERTA DIAGNOSTIKASI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Insult yoki miya qon aylanishining o'tkir buzilishi — bu miya perfuziyasi (qon bilan ta'minlanishi) yoki tomirlar tizimining o'tkir buzilishi bilan xarakterlanadigan shoshilinch tibbiy holatdir. Ishemik insultning asosiy sababi arterial gipertenziya hisoblansa, yoshlar o'rtasida qon ivishining buzilishi, uyqu arteriyasi dissektsiyasi (qavatlanishi) va noqonuniy giyohvand moddalarni iste'mol qilish keng tarqalgan sabablardir. Insultga chalingan bemorlarda davolash natijalarini yaxshilash uchun mutaxassislararo jamoa tomonidan tezkor tashxis qo'yish va zudlik bilan muolajalarni boshlash talab etiladi. Ushbu faoliyat doirasida serebrovaskulyar kasalliklarning etiologiyasi, klinik ko'rinishi, baholash va davolash usullari ko'rib chiqiladi, shuningdek, ushbu holatni baholash, tashxislash va boshqarishda mutaxassislararo jamoaning o'rni tahlil qilinadi."