TERMIZ SAYYIDLARINING IX-XVII ASRLARDA O‘RTA OSIYO IJTIMOIY-SIYOSIY HAYOTIDAGI ROLI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Maqolada IX-XVII asrlarda Termiz sayyidlari institutining Movarounnahr ijtimoiy-siyosiy Annotatsiya.tizimidagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda “sayyid” maqomining nasabiy-sharafiy belgidan tashqari, siyosiy legitimatsiya, ijtimoiy vositachilik, shariat-huquqiy amaliyot, xayriya-vaqf munosabatlari hamda ziyorat madaniyati orqali shakllangan ko‘p funksiyali institut ekani asoslanadi. Markaziy daliliy tayanch sifatida Termiz yaqinidagi Sulton Saodat majmuasi ko‘rib chiqilib, uning X-XVII asrlarda Termiz sayyidlari qabrlari ustida bosqichma-bosqich shakllangani, ansambl tarkibida maqbaralar, masjid va xonaqohlarning mujassamlashgani, ziyorat amaliyotini institutsionallashtirgani ko‘rsatiladi. Maqolada siyosiy sulolalar almashinuvi fonida sayyidlar nufuzi “yumshoq kuch” sifatida barqaror saqlanib, mahalliy jamiyatda ijtimoiy muvozanat va ma’naviy legitimlikni ta’minlashga xizmat qilgani yoritiladi.