INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA “BAXT” KONSEPTI: SEMANTIK MAYDON VA KONSEPTUAL MODELLARNING QIYOSIY TAHLILI ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Mazkur maqola ingliz va o‘zbek tillarida “baxt / happiness” konseptining semantik maydoni hamda konseptual modellarini qiyosiy o‘rganishga bag‘ishlanadi. Tadqiqotning markaziy g‘oyasi shundan iboratki, “baxt” va “happiness” ko‘pincha tarjimada tenglashtirilsa-da, ularning leksik yadro-periferiyasi, baholovchi (aksiologik) yo‘nalishi hamda metaforik konseptuallashtirish usullari bir xil emas. Metodologik asos sifatida semantik maydon yondashuvi, lug‘aviy ta’riflarni qiyoslash va kognitiv metafora tahlili tanlandi.