MEHMONDO‘STLIKNI IFODALOVCHI PAREMI(Y)ALARNING IJTIMOIY FUNKSIYALARI: QIYOSIY TAHLIL (O‘ZBEK–INGLIZ TILI MISOLIDA) ("XXI ASRDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR, FAN VA TAʼLIM TARAQQIYOTIDAGI DOLZARB MUAMMOLAR" nomli respublika ilmiy-amaliy konferensiyasi, 2026)
Ushbu maqolada mehmondo‘stlik (guest/host, hospitality) konseptini ifodalovchi paremiyalar (maqol va maqolga yaqin turg‘un hikmatlar)ning jamiyatdagi ijtimoiy funksiyalari o‘zbek va ingliz tillari materiallari asosida qiyosiy tahlil qilinadi. Nazariy tayanch sifatida paremiologiyada proverbs/maqollarning “nutqiy aktlarda” ishlatilishi, ularning ko‘p funksiyaliligi va vaziyatga bog‘liq ma’no ochilishi (polyfunctionality, heterosituativity) haqidagi qarashlar asos qilib olindi. Tadqiqotda maqsadli tanlanma usuli qo‘llanib, o‘zbek tilidan 30 ta mehmondo‘stlikka oid maqol (asosiy manba: